Artiesten in residentie

programmalijn 1

Shamisa Debroey en Chokri Ben Chikha zijn onze artiesten in residentie gedurende cultuurseizoen 14-15.

Om een duurzame relatie aan te gaan met een kunstenaar, omdat we geloven in zijn artistiek werk. Omdat we denken dat zijn kijk op de wereld de onze kan verrijken, herijken. Omdat we jullie willen tonen hoe een kunstwerk tot stand komt en we niet enkel een afproduct willen presenteren. Omdat zijn manier van werken onze organisatie op zijn kop kan zetten en we daardoor veranderen… Duizend en één redenen zijn er om artiesten in ons huis te laten werken.

Voor dit eerste seizoen kozen we een jonge vrouw, ‘graphic novelist’, striptekenaar, illustrator en daarnaast ook voor een oude rot in het theatermakersvak. Ze zullen beide betrokken zijn bij onze programmalijn ‘Enig ID?’.

Shamisa Debroey staat met haar graphic novel-debuut Verdwaald sterk in de publieke belangstelling. Zij creëert voor ons een strip met een verhaallijn waarin ze filosofische vragen verwerkt die bij ons project horen. Ze zal regelmatig live tekenen voor publiek en werkt aan een stripwand in de inkomhal van Westrand. Dilbeekse scholen kunnen bij haar ook workshops volgen.

Chokri Ben Chikha zette zijn eerste stappen op het Westrandpodium in 1998 met Hush Hush Hush, promoveerde vorig jaar tot doctor in de Kunstwetenschappen met een artistiek onderzoek naar stereotypen in de kunst en tekende in de tussentijd voor een reeks mooie theaterprojecten die nauw aansloten bij de zoektocht naar zijn eigen meervoudige identiteit. Hij is op queeste naar de aard van ‘de Vlaming’ en hoopt in Dilbeek bruikbaar materiaal te ontdekken om zijn Vlaams Paviljoen te vullen. Het Flemish Pavilion/Pavillon Flamand waarmee Vlaanderen zichzelf kan presenteren op de Wereldtentoonstelling. Shamisa zal deze queeste letterlijk verstrippen.

Concreet kan je Chokri vanaf nu tot eind oktober treffen in Westrand, op markten en culturele manifestaties, op vergaderingen, op visite bij jouw vereniging of in jouw wijk, op een workshop in een school. Nodig hem uit voor een gesprek, over de trotse geschiedenis van Vlaanderen, over oude en nieuwe religies, over waarheden en schone schijn. Ook jij kan je bijdrage leveren aan zijn Vlaams Paviljoen. In oktober bouwt hij aan het paviljoen in de Westrandgalerij en je kan je nu reeds inschrijven voor een (muzikaal) theatraal bezoek van een uurtje aan het paviljoen.